DE REGIO

Er zijn een aantal mooie kleine dorpjes in de buurt. Castelsagrat (2 km) is het dichtstbijzijnde dorpje waar brood gehaald kan worden en even de krant gelezen kan worden onder genot van een kop koffie (bakker, alimentation en dorpscafeetje liggen aan het zelfde pleintje onder de arcades). Een leuk lunchadres is op het enige plein van saint Maurin onder een middeleeuwse markt-overkapping waar een goed dagmenu te krijgen is voor een prima prijs.

Saint Maurin is ongeveer 4 km de andere kant op en je komt dan langs het dorpje Montjoi op wandel afstand van Coty. Montjoi is prachtig gerestaureerd maar er is geen commercie of cafeetje en daarom vooral buiten het vakantie-seizoen een slapend dorpje. Roquecor en zeker Lauzerte zijn ook van die charmante iets grotere en drukkere dorpjes op heuveltoppen met dito restaurantjes.

Het meest bijzondere adres voor lunch en diner en zelfs voor doorgewinterde sterrenrestaurant bezoekers een belevenis, is het beroemde driesterren restaurant van Michel Trama. Een absolute aanrader maar in de hogere prijsklasse. Dit restaurant zit twee dorpen verderop in Puymirol. Van ver buiten de landsgrenzen komen ze hier eten. Vooral bij de lunch is het dagmenu en de huiswijn absoluut de moeite en de prijs waard. Er zijn dagelijks marktjes in de omgevende dorpjes en in de locale krant staat het (ochtend) markt-schema aangegeven. Locale boeren verkopen er hun producten en er is een trotse groep biologische boeren die met groente en fruit van de tijd van het jaar pronken. Mis bijvoorbeeld vooral niet de uitsluitend in het voorjaar verkochte aardbeiensoort “gariguettes” of de bundels groene asperges in de zomer. Kijk ook langs de weg, meestal bij kruispunten naar aankondigingen van brocantes of vides greniers.

Moissac (15 km) heeft een beroemde kerk en prachtig klooster die een bedevaartfunctie hebben voor pelgrims naar Santiago de Compostella. Naast de kerk ligt op het plein de bistro de l’abbaye waar indien mooi weer heerlijk buiten geluncht kan worden. Op zondag goed te combineren met een bezoek aan de markt, maar vooraf reserveren.Het supermarktje op het marktplein is zondags ook tot 12 uur geopend voor de vergeten boodschappen.

Dé grote supermarchés Leclerq, Casino, Intermarché liggen in Valence d’Agen ( 15 km), Agen (20 km) en aan de andere kant van Moissac richting Castelsarrasin (20 km) Let op: alle winkels zijn gesloten van 12.00-15.00 uur. Van de grote steden is Toulouse gemakkelijk te bereiken. Het is een mooie stad en perfect voor shopaholics, op 1 uur rijden vanaf Coty of met de trein vanuit Agen.

Cahors op 3 kwartier rijden is een optie voor het bezoeken van wijnhuizen. Absolute topper (na Parijs, Mont Saint Michel en Saint Malo het drukst bezocht in Frankrijk) is Saint Emilion, authentiek wijndorp bij Bordeaux met op elke hoek wijngeschiedenis. Een must maar jammer genoeg toch echt 2 uur rijden naar het westen. Bordeaux is een prachtige stad op 1 ½ uur rijden, ook eventueel goed te bereiken met de trein vanuit Agen. Het wordt het tweede Parijs genoemd en is in voorgaande jaren fraai gerestaureerd.

Voor de zee aan de westkust, bijvoorbeeld Arcachon is het verder reizen. Dit is minder goed in een dag te doen. Dichterbij Coty kunnen kinderen hun waterpret op in Walibi, een waterpretpark in Agen, op 20 minuten van Coty. Voor de kleintjes is het erg leuk poedelen in het schone water van de Séoune ter plaatse van de waterval bij “Rikiki-plage”. Hiervoor moet men enkele kilometers de D60 vanaf Coty richting het oosten vervolgen. Er is een weide, klein zandstrandje tussen de bomen en een boom waar een slingertouw aan vastgemaakt is om Tarzan te spelen. Vaak heeft men het rijk voor zich alleen maar soms nemen andere gezinnen met hun picknicklaken plaats op de weide.

Er zijn kleinschalige centres équestres in de omgeving waarvan er een rommelige, maar zeer kind vriendelijke onderweg naar Roquecor te vinden is. De moeder des huizes maakt er voor de lunch overigens een perfecte steak frites op het rooster van de openhaard.

De bakker in het dorp is gesloten op maandag en voor vers brood moet dan de andere kant op gereden worden naar het “depot de pain” van Bourg de Visa in het lokale supermarktje. Bourg de Visa is te bereiken via Brassac, een dorpje op 3 km afstand met een groot middeleeuws kasteel dat te bezoeken is.