LE MAISON DE MAîTRE

Ferme Chateau Coty biedt plaats aan 21 gasten in het maison de maître en 6 gasten in de aangrenzende pigeonière.

Op de begane grond van het maison zijn de keuken met bijkeuken, de ruimte met pizza oven, de biljartkamer en de salon.

Uitkomend op de grote centrale hal zijn drie slaapkamers met badkamers. De slaapkamer met het torendeel heeft daar het toilet in en een aparte badkamer met vrijstaand bad op pootjes.

De slaapkamers op de begane grond hebben hoge plafonds, houten lambrisering, houten vloeren, een openhaard en verschillen in stijl. Een vierde kamer grenzend aan de veranda is een boerenkamer met deels stenen muren, een openhaard, een antiek twijfelaar-bed en een kleinere badkamer.

 

Naast de vruchtbare grond, heeft Coty twee bronnen op het landgoed die nog steeds gebruikt worden voor het zwembad, het fonteintje op de binnenplaats en waarvoor een kraan in de keuken bestaat. Het stenen zwembad met bronhuisje is authentiek en fungeerde als waterbassin voor het vee.

Op het landgoed werd brood gebakken, wijn gemaakt, werden gewassen gekweekt en dieren gehouden en Coty was hiermee vrijwel geheel zelfvoorzienend.

De laatste eigenaar was een uit Italië afkomstige boer die met zijn vrouw zijn diensten aanbood op het landgoed. Hij erfde het 33 hectare grote landgoed van de weduwe waar hij voor gewerkt had en heeft in die tijd slechts een deel van het huis bewoond. Tot zijn 93e heeft hij het ferme-château onveranderd gelaten om het in 1999 te verkopen met alle landbouwtoestellen, karren, tractoren, meubels, een deux-cheveaux en gereedschappen van zijn tijd.

Sindsdien is het geheel met respect voor de boerderijfunctie en knipoog van de chique details in het maison de maître gerestaureerd. De tabaksteelt van weleer is vervangen door verbouwen van voornamelijk zonnebloemen, de tractoren doen nog dienst voor dit boerenbedrijf en de broodoven is een feest voor het bakken van tientallen pizza’s.

De sfeer de l’époque te bewaren was eenvoudig door de vele originele details die onaangetast waren in het huis. De houten lambrisering op de gehele beneden verdieping, het Venetiaans parket, de faux marbre muren, de marmeren schouwen en bewerkte plafonds gaven met de tabaksgeschiedenis een bijna Cubaanse grandeur. De gebruikte warme kleuren completeren deze sfeer slechts.
De grote keuken heeft zijn stoere stijl behouden en is voorzien van alle gemakken voor het koken met familie en vrienden. De gerestaureerde Berkel snijmachine nodigt uit om mooie hammen te snijden en de lange tafel op de veranda aangrenzend aan de keuken geeft plaats aan 26 ‘gourmand’.

Voor het comfort op deze boerderij zijn er grote badkamers toegevoegd aan iedere kamer en zijn er heerlijke grote tweepersoons hemelbedden.
’s Avonds nog een duik in het verkoelende zwembad, een (Franse) film in de openlucht of een potje poolbiljart en je bent comme dieu en France.